İhale Dosyasında Hangi Evraklar Bulunmalıdır ve Nasıl Düzenlenmelidir

İhale hazırlığı konusunda elimden geldiğince açıklamalarda bulunmaya devam ediyorum. Bazı noktaları kanunun birebir anlatılması ile olabilir bazı noktalarda ise tamamen tecrübeler ve gerçekleşen olaylardan, yaşadıklarımızdan gelebilir. Burada belirteceğim çoğu noktada tecrübeler ve yaşananlardandır.

İhale dosyasında tabiki ihale idari şartnamesinin 7'inci maddesinde belirtilen evraklar yer almak zorundadır. fakat uygulamada bu şekilde işlememektedir. Evet Kamu İhale Kanunu gibi katı bir işleyişte bile en anlaşılamayan yer burasıdır. Kanun ihaleye katılımda istenilecek belgelerin İlanda da belirtilmesini şart koymuştur, ve bu ilandaki evrakların hiç bir değişiklik olmadan 7'inci madde de belirtilerek yeterlilik koşulu olarak belirlenmesini istemektedir. Fakat ihaleyi açan kurumlarımız ihale teknik şartnamesinde çeşitli evrak isteklerinde bulunmaktadır. En çok görüleni yetki belgesi, ürünlere ilişkin kalite sertifikları, teknik şartname cevapları ve taahhütnamelerdir. Bu durumda akla şu gelmektedir, bu evraklar ilanda yer almamaktadır, kanunda belirtlen şekle ve içeriğe uygun olmadan farklı bir yerde belirtilmiştir. Bu evrakları vermek zorundamıyız?


Maalesefki zorundayız. Kamu İhale Kurumuna yapılan itirazlarda bu konu çok fazla belirtilmektedir. Kamu İhale Kurumunun bu konuda kendi içinde çelişen kararları bulunmaktadır. Bir ihalede 7'inci maddenin zorunluluk olduğunu sadece orada belirtilen evrakların verilmesi gerekliliğini söylerken başka bir kararda İdari Şartname ve Teknik Şartnamenin bir bütün olduğunu ve ikisininde hesaplanması gerektiğini söylemektedir.
Kanun tarafı Teknik Şartname de istenilen evrakların İdari Şartname ve İlanda olmamamsı durumunda verilmesi zorunluluğunun olmamasıdır. Ama işte burada tecrübe ortaya çıkıyor, maalesefki şartnamenin her neresinde belirtilirse belirtilsin bir evrak istenmişse dosyada sunulması gerektiğidir. KİK'in nasıl bir karar vereceğini hiç kimse bu konuda bilmemektedir. Her başvuruya ayrı kararlar çıkabilir. 

Dosya hazırlık aşamasında sırasıyla İdari Şartnamenin 7'inci maddesi, İdari şartnamenin Diğer Hususlar Kısmı ve Teknik Şartname detaylı incelenmeli ve istenilen tüm evraklar hazırlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder