Apostil Nedir, Nasıl Alınır, Hangi Evraklarda Apostil Gereklidir

İhale Kanununun ve İdari Şartname gereği verilmesi gereken evrakların en bilinmeyeni ve en hataya düşüleni sanırım apostil onayıdır.
İlk önce apostil nedir ondan bahsedelim. Apostil bir belgenin düzenlendiği ülkeden farklı ülkelerde de resmi olarak kullanılmasını ve geçerli olmasını sağlayan onay şeklidir. Örneğin Fransa'da düzenlenen bir belgenin Türkiye'de ihalelerde kullanılabilmesi gibi. 5 Ekim 1961 tarihinde Den Haag’da taraf ülkelerce Lahey Konvansiyonuna göre imza edilmiştir. Apostil onayı evrakın düzenlendiği ülkede yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılır. Onayın asıl amacı söz konusu evrak üzerindeki imzanın doğruluğunu ve bu evrakı yetkili kuruluşun verdiğini belirlemektir. Sözleşmeye imza etmiş ülkeler onayın hangi kurum ve kuruluşlarca yapılacağını kendileri belirlemektedir. Yani apostil onayını veren özel bir kurum veya kuruluş yoktur. Türkiye de apostil onayını veren kuruluşlar illerde Valilikler, ilçelerde Kaymakamlıklar, adli belgelerde ise Ceza Mahkemeleridir. 


Şimdi gelelim ihalelerde bu evrakların kullanılması durumuna.
Yabancı ülkelerde düzenlenen resmi nitelikteki evraklar ilk önce düzenlendiği ülkedeki yetkili kuruluş tarafından Apostil onayına tabi tutulur. Daha sonra ise bu evrakların Türkiyedeki yeminli tercüme büroları tarafından Türkçe'ye tercümeleri yapılır ve Noter Onayı ile evrak ihalelerde kullanılmaya hazır hale getirilir.

Şayet yabancı ülkelerde düzenlenen resmi nitelikteki bir evrak yine düzenlendiği ülkedeki bir tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilir ise Apostil onayı hem orjinal evraka hemde Tercüme edilmiş halini gerçekleştirilir. Kısacası apostil onayı alınmış bir evrak yabancı ülkelerdeki Tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilir ise bu onay tekbaşına yeterli olmayacaktır.
Bu yüzdendirki evrakların Türkiye'deki tercüme bürolarından Türkçeye çevrilmesi ve Noter Onayı yaptırılması daha mantıklı ve doğru olacaktır.

Bir apostil onayının örneği de aşağıdaki gibidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder