EKAP'dan E-İmza İle İhale Dökümanı İndirme (Alma)

Daha önceki yazımda EKAP üyelik işlemlerinin nasıl yapılabileceğini anlatmıştım.


Şimdi ise E-İmza ile EKAP'dan nasıl İhale Dökümanı indireceğimizi yani satın alacağımızı anlatacağım. 
EKAP da istekli firmaların şu an için verimli kullanabildikleri tek kısım İhale Dökümanı indirme bölümü. E-İmza ile imzalanarak indirilen dökümanların ihaleye çıkan kurumdan ücret karşılığı alınmasına gerek kalmadı. Bu değişiklik sayesinde artık ihale döküman ücretleri vermiyoruz.

Not: Bu durum Pazarlık Usulü ile çıkmış Davet gönderilerek yapılan ihaleler (21f) için geçerli değil. Bu dökümanlar EKAP üzerinden alınamıyor ve indirilemiyor. Gidip kurumdan ücreti karşılığı alınması gerekiyor. 

Daha önceki yazımda EKAP işlemleri için şirketinizde bir EKAP Sorumlusu belirlemenizi ve vekaletname örneğine göre vekalet çıkarmanızı yazmıştım. Bu durumun avantajları olacağını belirtmiştim. 

İşleme bu belirleyeceğiniz EKAP Sorumlusu için bir E-İmza çıkartarak başlıyoruz.


E-İmza konusunda yetkilendirilmiş firmalar size yardımcı olacaktır. Gerekli birkaç evrakın doldurulması ve belli bir miktar paranın yatırılması sonucunda EKAP Sorumlusu kişiye şirketiniz adına işlem yapabilmesi için bir E-İmza çıkarttırabilirsiniz. Bu sitede gerekli açıklamalar ve işlemler yapılabilir. 

Burada önemli olan detay E-İmzanın belirlediğiniz EKAP sorumlusunun adına çıkartılmış olması mecburiyeti. EKAP ihale dökümanı indirirken kullanıcı adı ile E-İmzayı eşleştirip işlem yapıyor. Farklı bir isimle denendiğinde Döküman indirme işlemi başarısız olacaktır.

E-İmza çıkartıldıktan sonra elinize USB Memory gibi bir Token ulaşacak. İçinde Sim Kart olan bu tokenın kurulumlarını bilgisayarınıza yapmanız gerekiyor. Bu kurulumlar JAVA ile yapılacağı için aldığınız yerden yardım almanız ve gerekiyorsa Uzak Masaüstü Bağlantısı ile yaptırmanız daha iyi olacaktır.

E-İmzanızın çıktığını, Kurulumların bilgisayarınıza yapıldığını ve Token'i USB'den bilgisayarınza bağladığınızı düşünüyorum.

Bundan sonrasını resimli olarak anlatalım..

Şifremizi Kullanarak EKAP'a bağlanıyoruz.














İhale İşlemleri Kısmından İhale Dokümanı indirme kısmını açıyoruz.











E-İmzalı İndir Kısmını seçtikten sonra açılan Bildirim Kısmı tipinden istediğimiz seçeneği işaretleyip Devam diyoruz.








Bundan sonrası zaten otomatik açılacak pencerelerdeki yönergeleri izlemenizle tamamlanıyor. Bu kısımdan sonra sırası ile;

E-İmza için Şifre/Pin işlemi gerçekleştireceğiniz ekran açılacak. Oraya E-İmza Şifrenizi girdikten sonra tamam diyorsunuz.
Yeni açılacak ekranda indireceğiniz ihalenin bilgilerinin yer aldığı bir tablo olacak ve o ekranda İmzala butonu olacak. İmzala dedikten sonra kayıt işlemleriniz tamamlanıyor ve İhale Dökümanı bilgisayarınıza indiriliyor.

Sonuç olarak bu işlemlerden sonra ihale şartnamesini ücret ödemeden satın almış oldunuz ve ihaleye teklif verebilir duruma geldiniz.


Hayırlı işler dilerim...