İhalelerde İş Ortaklığı

Gerçek veya Tüzel kişiler ihalelere bir veya birden fazla ortakla birilikte katılım sağlayabilirler. İş ortaklıklarında ortaklığın üyeleri ihaleye karşı hak ve sorumlulukları birlikte yerine getirirler. İş ortaklıkları her türlü ihaleye teklif verebilmektedir. Konsorsiyum gibi bazı ihalelere girmeleri kanunen engel teşkil etmemektedir.
İş ortaklığında ihale sırasında bir iş ortaklığı beyannamesi düzenlenir. Bu beyannamede ortakların kimler olduğu, pilot ortağın kim olduğu ve ortaklık oranları yer almaktadır.
İş ortaklığında şayet ihale bırakılırsa sözleşme aşamasında noter onaylı bir iş ortaklığı sözleşmesi beyan etmesi istenmektedir. Bu sözleşmede işi her iki ortağında sorumluluklarını yerine getirmesi, her iki ortağında ihaleye karşı aynı derecede sorumlu oldukları belirtilir. Pilot ortağın iflası, kapanması vs. gibi durumlarda diğer ortaklar işi devam ettirmek zorundadırlar.


İş ortaklıklarında ihaleye katılırken her bir ortağında vermesi zorunlu olan evraklar bulunmaktadır. Bunlar şirketin faaliyette olduğunu, imza yetkililerini, ortaklık yapılarını bildiren idari evraklardır. Ticaret Odasından Alınan Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, Şirkete ait İmza Sirküleri, Vekaleten ihaleye katılma durumunda Vekaletname ve İmza beyanamesini her ortak eksiksiz sağlamak zorundadır.
Ayrıca İş Ortaklığı Beyannamesi düzenlenip (KİK standart form) her ortak tarafından imza edilerek teklifle birlikte sunulmalıdır. Teklif mektubu her ortak tarafından imza ve kaşe yapılmalıdır.

Yeterlilik kriterlerinden olan bilanço yapısına ilişkin belgeler ve geçmiş yıllardaki cirosunu gösteren gelir tabloları da her ortak tarafından sağlanmak zorundadır.
Ayrıca iş deneyime ilişkin olarak her ortak, ortaklık oranına göre iş bitirme belgesi sağlayabilir. Fakat pilot ortağın her bir ortaktan daha yüksek iş bitirme belgesini sunması şartı vardır. Ayrıca pilot ortağın minimum %20 oranında iş bitirme belgesi sunması mecburidir. Bu durum her zaman kafa karışıklığı yaratmış ve tam anlaşılamamıştır.
Örnekleme ile gidersek

2 Ortak ihaleye katılıyor ise %51 - %49 olarak istenilen iş bitirme oranları sağlanabilir. Yani minimum %20 oranı burada geçerli sayılmaz. Özel ortak %80 pilot ortak %20 oranında iş bitirme belgesi veremez. Her durumda yüksek olması zorunluluğu vardır.
Diğer bir örnekte ise 10 ortak ihaleye katılabilir. Bu durumda işte minimum %20 oranı devreye girmektedir. Pilot ortağın %20 oranını minimum sağlaması şarttır. %15 ile diğer tüm ortakların üzerinde iş bitirme belgesi sunmuş olabilir fakat bu tek başına yeterli olmayacaktır.

Pilot Ortak %20 - 2'inci ortak %15 - 3'üncü ortak %15 --- bu şekilde tüm ortakların bu oranları sağlayabilirler.

Bir karmaşa veya soru durumunda yorumlar kısmından sorunuzu sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder