EKAP Üyelik İşlemleri

Bu yazımda EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üyelik işlemleri ile ilgili tüm işleyişi ve yapılması gerekenleri anlatmaya çalışacağım. 

İlk önce EKAP gerekliliği ve şu anda ne gibi işlemler yürütüldüğüne değinelim. EKAP bildiğiniz gibi Kamu İhale Kurumunun hem idareler tarafında hemde istekliler tarafında yapılacak işlemleri elektronik ortamda devam ettirmesini amaçlayan platformu. Fakat şu aşamada EKAP idareler tarafından tamamen tüm işlemlerde (Kayıt, sözleşme, ilan vs.) kullanılmasına rağmen istekliler tarafında sadece Şartname alımlarında kullanılmakta. Aslında buda çok önemli birşey, sonuç itibariyle ihale döküman bedeli olarak çok fazla paralar ödediğimiz kurumlara artık bunlar yatırılmıyor. Bunun detayına daha sonradan gireceğiz.

İlk önce EKAP üyelik işlemleri için yapılması gerekenleri sırası ile anlatmaya çalışalım.

1 Şubat 2012 – 31 Ocak 2013 EŞİK DEĞERLER İLE PARASAL LİMİTLER

1 Şubat 2012 – 31 Ocak 2013 döneminde uygulanacak eşik değerler ile parasal limitler ve tutarlar bugünkü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Önemli olan birkaç madde: 
21f (pazarlık usulü) 144.103 TL
22d (doğrudan temin) 43.228 TL

Ayrıca sözleşme esnasında KİK payı yatırma limiti de 288.215 TL oldu.

İhale Dosyasının Şekil Bakımından Uygunluğu

Birçok firma bu konuda ihalelerde sıkıntı yaşamaktadır. En son katıldığım bir ihalede dünyaca ünlü büyük bir yurtdışı menşeili firma uygun zarflama yapmadığından ihale dışı bırakıldı. Dosyası hiç alınmadı ve kendisine iade edildi.

KİK'de bildiğimiz gibi şekilcilik çok çok önemli ve zorunluluk haline gelmiş durumda. İhale dosyamızda hazırladığımız tüm evrakları uygun kurallara göre zarflamalıyız ve kuruma o şekilde sunmalıyız.

Sırası ile;